Olijven

Gister zag ik bij de LIDL een nieuw product: olijven om te laten rijpen (azeitonas para curar). Dit had ik nog nooit gezien, dikke groene olijven, die je zelf moet laten rijpen cq inmaken.

Als olijven geplukt worden, zijn het harde, heel bittere vruchten. Om ze eetbaar te maken, zet men ze gedurende een aantal dagen (of weken) op zout water met kruiden. Zo worden ze zacht en eetbaar.

Hier een handleiding hoe dit te doen.

Nu is het de tijd van de olijven pluk. Ik zag vanmorgen al verschillende mensen bezig. De meeste mensen hier in de buurt hebben wel wat olijvenbomen voor eigen consumptie.

Een deel van deze olijven wordt voor de consumptie ingemaakt, een ander deel gaat voor de olie.

Hier in een dorp Branca, een 10 km verder, hebben we een olijvenpers. Je kunt je olijven daar laten persen. De ingebrachte olijven worden gewogen, dan krijg je een percentage van het gewicht in olie uitbetaald. Daar is dat 10 %. Dus als je 40 kilo aanlevert, krijg je 4 liter olie retour. Goede, koud geperste  olijfolie kost hier in de supermarkt een €4-€5 per liter

Afgelopen weekend waren we in Pedrógão Pequeno, hier een 180 km noordelijker, ook daar in de “lagar” volop bedrijvigheid. Er stond daar een grote hoeveelheid 40 kg zakken om te persen, maar waarschijnlijk is de aanvoer daar dit jaar veel kleiner dan vorig jaar, omdat er zoveel bomen verbrand zijn, met de grote bosbranden. Want ook olijfbomen kunnen verbranden.

Plaats een reactie